Събота

13 юли

юли

2024

Лили има имен ден на 28 април 2024

На тази дата се празнува Цветница, Връбница

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

Имен ден празнуват

АгликаБожураВероникаВиолаВиолетаВърба(н)ВърбинкаГергин(а)ГрозденаДалияДафинаДелянДелянаДилян(а)ДетелинаЕлицаЖасминаЗдравкоЗдравкаЗюмбюлаИваИгленаИгликаКалинаКамелияКарамфилКарамфилаКиткаЛатин(ка)ЛилияЛилянаЛилаЛилиЛозаЛюлинаМагнолияМалин(а)Маргарит(а)МаргретНевен(а)НевянНенкаОрхидеяРалицаРенетаРозаРосенРосицаРужаТеменужкаТрендафилЦеноЦветаЦветелинаЦветан(ка)Цветелин(а)Цветомил(а)Цветомир(а)ЦвяткоЯворЯсенЯсмина