Неделя

21 юли

юли

2024

Венцислава има имен ден на 5 декември 2024

На тази дата се празнува Свети Сава Освещени

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът "Свети Сава" съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: "Варвара вари, Сава пече, а Никола яде".

В някои райони на страната денят се празнува за сечено и порязано. Затова се спазва забраната да не се пипат остри предмети.

Имен ден празнуват

ВенциславВенциславаВладиславВладиславаДесиславДесиславаСабинаСаваСавкаСавчоСветославСветославаСлавСлаваСлавейСлавейкаСлавейкоСлавиСлавкаСлавчоСтаниславСтаниславаСъбиСъбина