Събота

13 юли

юли

2024

Международен ден на прегръдката се пада на 21 януари 2024

На този ден целият свят празнува един от най-необичайните празници - Световен Ден на прегръдката. Той е основан в САЩ през 1986 г. под името на Националният ден на прегръдките, а след това бързо се разпространи из целият свят. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Въпреки младата възраст на този празник, днес е трудно да се намери неговият автор. Не е известно, кой е измислил тази идея за "близкото" честване на 21 януари и защо била избрана точно тази дата. Смята се, че инициаторите на празника са били студенти. Именно на този ден младежите и девойките са се прегръщали помежду си без интимен мотив. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина. Психолозите смятат, че хората, които искат да Ви прегърнат в обятията си - самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг. Хубавото е, че честването на 21 януари няма да изисква никакви материални разходи. Трябва само щедро да възнаградите с топлината си всеки, който желаете. Поздравявайки по повод празника, подарете на Вашите близки и любими хора прегръдката си в знак на топли отношения към тях, за да напомните за най-искрените си топли чувства и радост към Вашите родители, приятели, близки и други хора.
През 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана - Швейцарската гвардия.
През 1542 г. английският парламент осъжда на смърт за държавна измяна съпругата на крал Хенри VIII Катрин Хауърд, която по-късно е екзекутирана.
През 1763 г. императрица Екатерина II одобрява план за създаване на Дом за сираци и подхвърлени деца.
През 1793 г. по време на Френската революция, след като е намерен за виновен в държавна измяна от Конвента, френският крал Луи XVI е гилотиниран пред възторжена тълпа в Париж.
През 1890 г. е разкрит заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов, за което Паница е осъден на смърт и разстрелян.
През 1911 г. американският лекар Франсис Раус изолира първия онкогенен вирус, който причинява саркома по кокошките.
През 1926 г. в Ленинград са отворени гробовете на руските царе, скъпоценностите им са взети и предадени на държавата.
През 1945 г. Стефан I е избран за екзарх на Българската православна църква, след като Българската екзархия е без екзарх от 1915 г.
През 1954 г. в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница Наутилус.
През 1966 г. Джордж Харисън от групата "Бийтълс" сключва брак с фотомодела Пати Бойд.
През 1976 г. е осъществен първият редовен полет на свръхзвуковия пътнически самолет "Конкорд".
През 1977 г. в Италия официално са разрешени абортите.
През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.
На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името Валери (означава - силен), Валерия, Максим. На този ден православната църква почита Св. преподобни Максим Изповедник (умира ок. 622). Св. мъченик Неофит от Витиния (290). Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.
110 години от рождението на Кристиан Диор, френски моден дизайнер (1905-1957). Основател на модна къща "Диор" (16 декември 1946).
65 години от смъртта на Джордж Оруел (ист. име Ерик Артър Блеър), британски писател и журналист (1903-1950). Автор е на романите "Фермата на животните" (1945), "1984" (1949) и др.