Събота

13 юли

юли

2024

Ден на бащата се пада на 26 декември 2024

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите.

Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, както се вижда по-долу.

В България, която е Православна християнска държава, денят на бащата е подбран много добре - на 26 декември. Тогава се празнуват велики Светци, които са били бащи: Св. Йосиф - Обручник на Пресвета Богородица и Св. цар Давид. Освен това 26 декември е вторият ден от празника Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! И на този ден Православната църква празнува още и: Събор на Пресвета Богородица и Св. апостол Иаков, брат Господен - наречен така, защото бил син на Св. Йосиф, Обручникът на Св. Дева Мария.

В България 26 декември е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. А по решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" ( от 28 март 1997) Православният църковен празник на Свети Йосиф Обручник: 26 декември, се отбелязва и като празник на бащата. За първи път е отбелязан и честван през 1997 г.